![](/media/lib/82/grabarz-zoltoczarny-0221053fb02167316151aa8d27b6b3eb.jpg)
Antybakteryjne powlekanie padliny
26 sierpnia 2011, 09:27Chrząszcze grabarze powlekają zapasy żywności dla larw antybakteryjną wydzieliną z gruczołów odbytu. Dzięki temu padlina się nie psuje, a potomstwo ma większe szanse dożyć dorosłości.
![](/media/lib/96/n-migrena-69e1ae475ccd878b0e38842be43a3528.jpg)
Cicha epidemia
13 maja 2013, 09:24Profesor Colin Pritchard z brytyjskiego Bournemouth University alarmuje na łamach Public Health, że gwałtownie rośnie liczba przypadków śmierci spowodowanych demencją i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi. Wzrost obserwowany jest w grupie osób poniżej 74. roku życia i nie może być tłumaczony faktem zwiększającej się średniej długości życia
![](/media/lib/214/n-chipsy-b57a9c184673054ef1f89c85faba52a1.jpg)
Dodatki do żywności wywołują stan zapalny i tycie
26 lutego 2015, 12:29Badania na myszach pokazały, że dodatki do żywności (zagęszczacze i stabilizatory) mogą zaburzać mikroflorę jelit, prowadząc do stanu zapalnego, zespołu metabolicznego i tycia.
![](/media/lib/265/n-obronne-7b66be61a838c5894d92ab3dd5214272.jpg)
Pozostałości kompleksu obronnego potwierdzają relacje Starego Testamentu
19 stycznia 2017, 10:53W izraelskiej dolinie Timna, gdzie wedle niektórych znajdowały się słynne kopalnie króla Salomona, odkopano pozostałości po stajniach, fortyfikacjach oraz dowody świadczące o prowadzeniu długodystansowego handlu. Znalezisko datowane jest na czasy królów Dawida i Salomona, czyli na X wiek przed Chrystusem.
![](/media/lib/333/n-cbd-d12051b4e2510df6f74ee11413d92c9e.jpg)
Składnik marihuany pogarsza, nie polepsza, stan chorujących na jaskrę
18 grudnia 2018, 12:02Jednym ze schorzeń, w których najczęściej przepisuje się medyczną marihuanę, jest jaskra. Tymczasem naukowcy z Indiana University odkryli, że ważny składnik marihuany zwiększa ciśnienie w gałce ocznej, a to właśnie wzrost ciśnienia jest przyczyną rozwoju jaskry.
![](/media/lib/182/n-wylowione-smiecie-6aa5d9dafaa77e947a6b7609a3420a12.jpg)
PIE: statystyczny Polak zużywa rocznie ok. 160 kg opakowań – mniej niż w UE
12 stycznia 2020, 11:07Polak zużywa średnio ok.160 kg opakowań rocznie; to mniej niż średnia w UE, ale zużycie stale rośnie – podał Polski Instytut Ekonomiczny. Branża opakowań będzie jednak musiała wkrótce zmierzyć się z nowymi regulacjami dotyczącymi recyklingu odpadów.
![](/media/lib/457/n-kombucha-57fdf61b2f5f66ed0d97e826f017da45.jpg)
Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy
8 czerwca 2021, 12:25Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy - napoju o ciekawym smaku i działaniu prozdrowotnym. Konsorcjum chce ustabilizować cechy smakowe i zapachowe napoju, zmaksymalizować jego działanie prozdrowotne i wydłużyć trwałość. Badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Kieruje nimi dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka.
![](/media/lib/523/n-seniorzy-c1005f0b0748c2708e91656c9e167d78.jpg)
Powstaje pierwszy w Polsce kwestionariusz do oceny ryzyka żywieniowego seniorów
17 października 2022, 10:31Dr inż. Robert Gajda z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) pracuje nad pierwszym w Polsce kwestionariuszem do oceny ryzyka żywieniowego seniorów. Jak poinformowała uczelnia, badania będą prowadzone we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego.
![](/media/lib/582/n-barkair-7e4e20bfc5b4abdd910085453ebde192.jpg)
Powstała kolejna linia lotnicza, która chętnie wita psy na pokładzie
18 czerwca 2024, 08:33Podróżowanie samolotem z psem nie jest łatwe. Linie lotnicze akceptują na pokładzie tylko małe psy, które muszą być trzymane w klatkach umieszczonych pod siedzeniami. Większe psy – z wyjątkiem przewodników – przewożone są w przestrzeni bagażowej pod pokładem. Dla zwierzęcia jest to sytuacja niezwykle stresująca. Firma Bark, producent zabawek, przysmaków i żywności dla psów zainaugurowała linie lotnicze, w których psy są szczególnie mile widziane na pokładzie.
![](/media/lib/5/1175854869_612264-e91c6a4f4571d0bbb0664971251ff6c2.jpeg)
Jogurty pitne wypierają piwo i colę
6 kwietnia 2007, 10:16Wydaje się, że jogurty pitne powoli wypierają z rynku piwo i coca-colę. Zgodnie z wynikami badań firmy AC Nielsen, w okresie od połowy 2005 do połowy 2006 roku tego typu jogurty były najszybciej zdobywającym popularność napojem świata.